Kansanomaisen Lapuan naisen kansallispuvun lähtökohtina ovat olleet kaksi ensimmäistä Lapuan kansallispukua. Puku suunniteltiin 1920-30 -lukujen taitteessa, mutta suunnittelijan henkilöllisyys ei ole tiedossa. Ensimmäinen puku valmistui Suomen Käsityön Ystävissä vuonna 1931.
Kansallispuvut perustuvat kansanpukujen juhlapukuihin, joita maalaisväestö käytti 1700 ja 1800 -luvuilla. Lapuan puku syntyi aikana, jolloin vaatteen perinteiseen muotoon, työtapoihin ja osittain myös materiaaleihin ei kiinnitetty niin paljon huomiota, että se täyttäisi perinteisen kansallispuvun tunnusmerkit.
Lapuan puvulle ei ole löytynyt varsinaista esikuva-aineistoa, joten sitä ei ole voitu nk. virallistaa. Puku on kuitenkin saanut vankan paikallisen kannatuksen ja sen asema paikallisen omaleimaisuuden ja identiteetin tukijana on vahva.
Kahdesta ensimmäisestä 30-luvulla valmistetusta Lapuan puvusta on tallennettu kankaiden sidokset ja värit, taskun muoto ja kirjonta sekä koru. Sen lisäksi lähtökohtamateriaalina on yleisen käytännön mukaisesti käytetty lähipaikkakunnilta tallennettuja vaatekappaleita. Lisäksi on tukeuduttu kansanomaista pukeutumista käsittelevään kirjalliseen ja suulliseen tietoon sekä perinteisiin ompelurakenteisiin ja valmistustekniikoihin.
Osien lähtökohdat
Kansanomaisen Lapuan naisen kansallispuvun osien lähtökohtina on käytetty lähipaikkakunnilta Kansallismuseon kokoelmissa olevia puvun osia. Niistä on tallennettu vaatteen mittasuhteet, ompelutekniikka ja ompelurakenteet. Kankaita ei esikuvista ole tallennettu (poikkeuksena paita).
- Paita on nk. Suomi-paita
- Hameen teknisen toteutuksen lähtökohtana on Peräseinäjoelta tallennettu hame
- Liivin teknisen toteutuksen lähtökohtana on Ylistarosta tallennettu liivi
- Esiliinan teknisen toteutuksen lähtökohtana on Alahärmästä tallennettu esiliina
- Taskun lähtökohta on 30-luvulla valmistetusta Lapuan puvusta samoin kuin taskua kiinnittävä pirtanauhakin
- Tykkimyssyn teknisen toteutuksen lähtökohtana on Alahärmästä tallennettu tykkimyssy ilman kirjailua
- Koru on Lapuan pukuun vakiintunut helysolki, joka on aikoinaan suunniteltu Alahärmästä tallennetun morsiuskorun pohjalta
- Huivi on nk. kihlasilkki
Lisäksi
- Tykkimyssyn kanssa käytetään Frimodiglai-pitsiä
- Sukat ovat valkoiset tai tummansiniset puuvillasukat
- Kengät ovat mustat nauhakengät,
solkikengät tai avokkaat
Lapuan esikuvan mukainen tykkimyssy
Perimätiedon mukaan Lapuan esikuvan mukainen tykkimyssy on taltioitu Lapuan Tiistenjoelta Sipilän talosta. Paavolan koulussa työskennellyt opettaja Latvamäki, joka on myös Lapua-Seuran peustajajäsen, on kotiseutuaatteen hengessä koonnut monenlaista aineistoa. Tämä tykkimyssy on yksi hänen taltioimansa esine, joka päätyi Paavolan museoon. Museota hallinnoi nykyään Tiistenjoen kyläyhdistys.
Tykkimyssy on valmistettu mitä todennäköisimmin 1800-luvulla. Nyt 2020-luvulle tultaessa, oli se jo melko huonokuntoinen. Siitä pystyttiin kuitenkin taltioimaan materiaalit, muoto, silkin ja kirjontalankojen värit, kirjontakuvio, sekä valmistustekniikat. Tämän aineiston pohjalta valmistui Lapuan esikuvan mukainen tykkimyssy.